Om

ANTIKGOLV

Massiva, borstade trägolv för både klassiska & trendiga hem

Om tillverkningsprocessen

Nyproducerat golv i tidsenlig stil

 

Materialet utgör hörnstenen i det projektet och består av långsamväxande furu från norra Dalarna. När furu växer långsamt utökas kärnan. Kärnan är naturligt hartsrik, vilket gör att virket blir hållbart och slitstarkt. Äldre tiders fönster tillverkades av detta gedigna virke.

 

Tillverkningsprocessen sker genom avverkning av furu som sedan sågas och hyvlas. Virket placeras därefter i stapelbädd under två års tid utomhus för att den naturliga härdningsprocessen ska äga rum. I nästa fas torkas virket och en fuktighet på en viss procent, beroende på i vilken byggnad golvet ska vara placerat i bibehålls. Därefter hyvlas virket i upp till 5.50 meter långa längder och cirka 47 centimeter i bredd. Dessa längder är naturligt kilformade, precis som trädet det kommer ifrån. Sedan borstas det blivande golvet, sommarveden borstas bort och vinterårsringarna framträder, vilket ger ett levande golv. Notera kärnans storlek och de täta årsringarna på detta golv. Den efterföljande ytbehandlingen kan sedan ske på olika sätt för att få fram det utseende som önskas.

 

 

Tips

 

Det är ganska otroligt hur enkelt man själv kan laga en tryckskada i vårt massiva trägolv Det kan tex vara en klack som lämnat ett avtryck eller något hårt som tappats från hög höjd. Om olyckan är framme - gör föjande: blöt en vanlig disktrasa ordentligt och lägg den på golvet ovanpå skadan. Efter en någon minut har fibrerna i trät rest sig och skadan blivit osynlig för ögat. Metoden fungerar så länge inte fibrerna skurits av. Våra tjocka trägolv kan slipas om och om igen.